Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Κατι απο ποπ αρτ


Λοιπόν και επειδή η μικρή ονειροπόλα εκτός απο τις ονειροπολήσεις της διαβάζει και το κατιτίς της είπε να γράψει λίγο κάτι από αυτά που διαβάζει και μελετά..ελπίζω να σας ενδιαφέρει..

Roy Lichtenstein
Manhattan 1923-70
Ο Roy Fox Lichtenstein γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1923 στην πόλη του Manhattan ήταν γιος μιας μεσοαστικής οικογένειας της πόλης .Σε ηλικία μόλις 12 ετών άρχισε να φαίνεται η ιδιαίτερη έφεση που είχε προς τις τέχνες…. παρακολουθώντας Jazz συναυλίες αποτύπωνε το κάθε τι που έβλεπε μέσα από τα χρώματα κι έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει μαθήματα στo Αrt Students League of New York και συνέχισε την ακαδημαϊκές του σπουδές στο Ohio State University…
Όπως και ο πιο διάσημος αντιπρόσωπος τις ποπ αρτ Andy Warhol έτσι κι ο Roy Lichtenstein ενσαρκώνει όλα όσα σημαίνει ο όρος ποπ αρτ :ένα μείγμα κοινοτοπίας και απλοποίησης που μας φέρνει αντιμέτωπους με την παραδοχή της μετριότητας του κόσμου και συνάμα τον εκθειασμό του…
Η ιδέα του Lichtenstein βασίζεται στη μεταβολή της εικόνας του κομικ το οποίο συνήθως επιλεγεί να είναι ποιοτικά β’ διαλογής δίνοντας έμφαση μέσω των μεγεθύνσεων και εφαρμόζοντας στην επιφάνεια το τυπογραφικό διχτακι από τελείες η τεχνική αυτή βασίζεται στον πουαντιγισμό ….
Η παρέμβαση του Lichtenstein έχει έντονα ενοιακα στοιχειά επαναφέρει δηλαδή με τρόπο δημοκρατικό κάθε εικόνα σε μια μέση κατάσταση ..Αυτό παρατηρείτε ειδικότερα στα έργα του κατά την δεκαετία του 70’ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του κομικ στην απλοποίηση μεγάλων έργων σύγχρονης τέχνης του Picaso, Matisse, Léger, Mondrian, Dalí και Magritte καθώς δέχτηκε έντονες επιρροές από τα έργα τους…

Η δουλειά του έχει επηρεάσει άμεσα την σύγχρονη τυπογραφεία και διαφήμιση μιας και πολλα εργα του έχουν χρησιμοποιηθεί στους κλάδους αυτούς ..χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πινακας που απεικονίζει το ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο καθώς στοιχεία του συναντάμε ανά τον κόσμο στη διαφήμιση τουριστικών εντύπων δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η χρήση του κίτρινου φόντου που πρώτος χρησιμοποίησε θυμίζει στοιχειά από καταλόγους πχ Χρυσός Οδηγός…


Φιλακια ελπίζω να μην σας κούρασα ...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aν το Pop art είναι "απλοποίησης που μας φέρνει αντιμέτωπους με την παραδοχή της μετριότητας του κόσμου¨" ... τότε όλα αυτά που τρώμε στην μάπα καθημερινά σε ποιο είδος ανήκουν; Και ερωτώ; Σε ποιο;

Η αλήθεια είναι η Pop Art έχει κατακλύσει την γραφιστική με ωραία σχέδια και χρώμματα, νεανικότητα με μία λέξη...

Είμαι καλός μαθητής... πάμε για τον επόμενο μάθημα...

Φιλί

VAD είπε...

Δεν το κατέχω το άθλημα,ίσα-ίσα που ξεχωρίζω χρώματα,μόνο για καλησπέρα να περνάω;

truth around us......... είπε...

@Odipore τι θέλεις να έχω στο επόμενο μάθημα παιδί μου..? λέω να σας προχωρήσω λίγο… μήπως λέω εγώ τώρα να πούμε για Σουπρεματισμο που εχει πάλι σχέση με τη τυπογραφεία και τη γραφιστική.. Αν και σκέφτομαι οτι αν αρχίσω τα μαθήματα θα σας ζαλίσω αυτο φοβάμαι.. άσε να γράφω χαζομαριτσες υπάρχουν άλλοι που γραφουν πιο καλά για την τέχνη ιο σονο στιουπιτο για να γράφω τέτοια πράγματα ντρέπομαι και που το τόλμησα....
Φιλάκια πολλά γιατί πάλι τσιγκουνιές σε πιάσανε....

truth around us......... είπε...

Vad κι εγω που κατέχω ολίγον απο αυτο είδες δεν το παρουσίασα ετσι όπως του αξίζει ....φιλί αγκαλιά και πολύχρωμες καλησπερες

Ευαγγελία Πατεράκη είπε...

Είναι καλές αυτές οι ενημερώσεις...

Υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε και καλό είναι να μαθαίνουμε.

Φιλάκια πολλά!

truth around us......... είπε...

Λιτσα καρδουλα μου καλημερα φιλακια

suspiria είπε...

χμ...αγνοείς τελείως την ύπαρξη των πόλοκ, ρόθκο και λοιπών που δημιούργησαν πριν τους ποπ αρτ και επηρέασαν , με τον τρόπο τους, τους επόμενους, γούρχολ, λιχτενσταϊν και λοιπούς άλλους.

suspiria είπε...

αν εχεις πηγες για τον λιχτενσταιν από το ίντερνετ, αν θες άφησε τις σε ένα σχόλιο εδώ, ευχαριστώ.